tisdag, oktober 25, 2022

När det stora vemodet rullar in

I vanliga fall brukar jag älska hösten. Ja, jag gör nog det i år också men i år har älsket ett stänk av vemod i sig. Jag känner mig ganska skör och ja, jag vet, det ärr inte så konstigt. Sorgerna detta år har grävt fåror i hjärtat. Precis så känns det. Så där som det kan se ut i naturen efter ett skyfall, djupa fåror, trädrötter har blivit synliga och det är svårt att ta sig fram.
Nu har det ju gått en tid och förväntningarna på en är som vanligt.
Va, är du ledsen?
Jaha. Varför då? 
Va? Orkar du inte? 
Varför inte då?
Du får inte gräva ned dig, livet går vidare.

Nej, jag gräver inte ned mig. Ja, jag vet att livet går vidare. Nej, jag är inte deprimerad, jag är ledsen ibland. Ja, jag är trött, min energi är inte på topp för jag är i ett sorgearbete. 
Tycker själv att jag fixar det rätt så bra. Svackor kommer, toppar kommer, jag gör.

Hösten påminner om förgängligheten. Att de löv som prasslade i vinden, det ljudet som mamma älskade, de faller och av hörs inte mer. Liksom hon. Efter urnsättningen har sorgen tagit större plats. Det förstår jag också. Fram till dess har det varit en massa praktiska saker som skulle ordnas och nu. Nu är det bara tomt. Nu är det på riktigt.

Ibland tänker jag att jag skulle behöva en röd klisterlapp i pannan: ”Hanteras varsamt” ett tag. 

Nåväl. Hösten. Så älskligt vacker med ett stänk av vemod. 




4 kommentarer:

  1. Tankar om sorg som jag har lutat mig mot genom åren, skrivit av en klok man: Sorg är som en trekant, den vrider sig runt i kroppen. Hörnen gör smärtsamma sår i hjärtat. Lidandet är starkt tills trekantens spetsar är nedslitna. Trekanten har då blivit till en kula, som kan röra sig runt utan att den skapar smärtsamma sår. Sorgen är en process som tar tid, men den kan ta slut. Hur lång tid detta tar beror på vad vi har förlorat, vilka konsekvenser det får, vilka resurser vi själva har och vilket stöd vi får från vår omgivning. Den mest smärtfulla sorgen är över när glädjen över det du har haft överskuggar saknaden av det du har förlorat. Trekantens vassa spetsar är nedslipta när du vet att du inte vill undvara det du förlorat även om du visste att du skulle mista det. Kulan som är kvar har nu blivit en skatt i ditt hjärta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så fina ord. Har läst dem om och om igen och kan hitta tröst i dem. Tack! /C

      Radera
  2. Du måste väl ha rätt att vara både trött och ledsen efter detta hemska år!
    Hur var det med nya arbetsuppgifterna?
    Eval8

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det tar lite tid att hämta sig …
      Nya arbetsuppgifterna är ett nytt uppdrag, oklart när jag går över helt. Ersättare sökes 😊

      Radera