fredag, juli 17, 2015

Ny i branschen

Det ska köpas grus till en cykelplats utanför radhuset. En rabatt har fått stryka på foten och Store Bror har haft ett jämt jobb att gräva upp alla växter, lassa dem i en skottkärra och köra runt radhuslängan och upp på tomten på baksidan. Nu är "gropen" fixad och det är "bara" att beställa grus. Letar efter rätt grusaffär bara så är saken biff….. Man jag ska bara veta storleken på bottenmaterialet och ytskiktet. Ok.  Och hur mycket man behöver. I kubik. Jahaja. Det är ju bara att mäta. 250x95x15 cm tyckte jag. 345x90x12 tyckte expertisen. Som naturligtvis hade rätt. Matte HAR aldrig varit min starka sida och jag tänkte på 1000 andra saker när jag mätte. Faktiskt. 
Nu har det skickats offerter hit och dit och det googlas grussorter för glatta livet. Jag som trodde att man bara beställde …. grus!?

8 kommentarer:

 1. Bottenmaterialet ska vara bärlager och ha fraktionen 0-35. Hur vill du att ytskiktet ska se ut? Ska det vara lättskottat på vintern så skulle jag satsa på slitlagergrus 0-18, men du kanske vill ha "grusgångsutseende"? I så fall kan man kalla det ärtsingel eller 4-8. Lite grövre yta får du om du väljer 8-16. Siffrorna motsvarar millimeter, minsta-största stenstorlek. Ytskiktet behöver inte vara med än 3-5 cm tjockt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men se där! Vilken expert du är! Vad glad jag blir, tack så mycket för informationen! Nu ska jag googla igen och helt enkelt bestämma mig! Tack, tack!

   Radera
  2. Det är mitt jobb, du vet... ;-)

   Jag tycker för övrigt att du ska gå på dina siffror, det går alltid åt lite mer grus än man tror... Du måste också packa gruset med en vibratorplatta (padda) eller stamp, annars får du sättningar. Alternativt fyller du med bärlager i flera lager ända upp och fottrampar mellan varje lager, och sen låter materialet sätta sig själv över vintern och så fyller du på med finare material nästa år.

   Radera
  3. Vilken tur att du finns! Och så mycket man får genom sin blogg! Tusen tack! Här ska fixas grusgång…!!

   Radera
 2. Klart du inte kan veta allt om grus när du har ett fint barnbarn att tänka på hela tiden.

  Markattan

  SvaraRadera
 3. Oj. Vilken tur du kunde gå ett expertutlåtande här! Rena grekiskan tycker jag ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det bra med blogg-världen!

   Radera