söndag, februari 05, 2012

.... och så lite historia........

Det finns museibesök och så finns det museibesök. Sådana man genomlider och sådana man får utbyte utav. Minns. Funderar över.
Ett museibesök som absolut berör är ett besök på fordonsmuseet Arsenalen i Strängnäs. Man tar en historieintresserad ungdom, sätter honom i bilen och åker ett par mil. Sen släpper man honom lös och man får sig historia till livs. Detaljer och funderingar. Mamman tänker att SO-lektionerna när det handlar om Andra Världskriget ju skulle förläggas just hit. Lite "släng-boken-i-väggen"-tänket. (Vilket fungerade toppen i just det här fallet när bokläsning inte är den starkaste sidan, men efter ett par timmar här, lite fotograferande och skrivande så drogs det till med ett bra betyg på ett prov. Gillar´t!).
Övervägande delen av besökarna är nog män. Så var det i alla fall den här gången. Det hände flera gånger att vi kom att lyssna på äldre herrar som mindes hur det varit i verkligheten. De kunde förklara och beskriva målande och verkligt. Att det är ett museum som väcker minnen är då helt säkert. 

Den här installationen satt som en smäll i magen. Otäckt realistisk
Hur transporterade man alla soldater mellan punkt A och B? Jo. T ex  cykeltolkning.
en bil, långa rep, cyklar och soldater.

Mitt i lokalen får man en glimt av Berlinmuren.

Det finns flera stationer där olika filmer visas. Här en film om FN-arbete.

2 kommentarer:

  1. Ibland borde man faktiskt tänka om vad gäller undervisning :-)

    SvaraRadera
  2. Åh! Museum gillar vi!! :-)

    Har besökt väldigt många museum med barnen och det är ett nöje för hela familjen. Vissa är ju visserligen dötrista men de allra flesta är jättebra! Armémuseum i Stockholm är en favorit för Grabben som alltid varit intresserad av militäria. Vore ju helt fantastiskt om skolan hade möjlighet att använda sig av museum. Vi bor i en så liten stad så här finns inget utbud men med lite planering från skolan skulle de ju lätt kunna ta tåget till huvudstaden och tillbringa en dag på något museum där. :-)

    Vårt eget mål är att någon gång åka till FLygvapenmuseet i Linköping. Tror det skulle vara en höjdare för Grabben och oss andra i familjen som faktiskt jobbat inom flygvapnet i flera år. När vår egen flottilj lades ner -98 öppnades det ett litet museum i en av hangarerna, till minne av flottiljen och alla anställda. Där har vi varit ofta på besök men det skulle vara roligt att få åka till det stora i Linköping.

    Kram!

    SvaraRadera