fredag, maj 15, 2009

Sjumila-kliv i jeans

Barn med Aspbergers Syndrom har ofta en annan perception än "normala" människor, vad gäller syn, lukt, hörsel och känsel. Så också Store Bror.
Fast jag kan tycka att han är normal i sitt tyckande. Till exempel så ÄR det ibland ett himla surr och "kacklande" när många människor är samlade, det ÄR skönare med löst sittande kläder än med tajta, täta plagg, och om nu Store Bror tycker att bestick mot porslin låter som om någon drar med naglarna på svarta tavlan, ja, då fattar jag att han försöker komma undan. Och smällare och raketer!? ÄR det så fantastiskt? Egentligen? Ett himla liv är vad det är. Vackert? Javisst. Men det är så mycket annat som också är vackert.
Ett barn som har problemsvårigheter och som lyckas lösa svårigheten. DET är vackert.
Igår togs STORA kliv av Store Bror. Inspirerad av Största Systern skulle det inhandlas jeans. Hon har lobbat för detta i ..... säkert ett år.
"Ja, vaddå"? undrar säkert en del.
"Vad är det för speciellt med det då, tonåringar har jeans".
Nä. Alla tonåringar har INTE jeans. Men de flesta. Definitivt inte Store Bror, inte sedan han var en Liten Bror och jag tvingade på honom jeans. Inte fattade väl jag varför han skrek?! Jeans sitter åt, är hårda, sträva, taggiga, det är metall i dragkedja och knappar, det är mycket tyg, jobbigt att ha på sig. Basta.
Vi har inte bråkat om det sedan vi började fatta något, det finns joggingbyxor, riktigt snygga sådana, och så har benklädnadsproblemet varit löst.
Men igår inhandlades det jeans, mamman stod andlös i Fina Jeansaffären.
"HAR man nu aldrig haft jeans så ska de första åtminstone inhandlas i Fina Jeansaffären". Tyckte Största Systern. Basta. Återigen.
Som han provade! Och provade! Och hittade. Ett par fina, mjuka jeans. Tack snälla, snälla Jeans-expedit för ett oändligt tålamod och ett utomordentligt bemötande till Store Bror som minsann hade det jobbigt där i provhytten. Och tack Största Systern för DITT tålamod! Efteråt var han helt slut. Svettig, varm och trött. (PRECIS som vem som helst) Själva grejen var ju att han inte bara gick. Lade ner projektet och stack, rymde. Det har hänt. Men han är större nu. Han har tagit kliv. Stora.

Många svårigheter övervanns på vägen. Att vara i en affär, att välja, att möta främmande människor, att svara främmande, bli lite "klämd" på = "hur sitter jeansen"-fråga från Jeans-expediten (mamman nästan dog. Beröring är INTE grejen hela dagen....). Men framför allt: att få känna sig stolt över sig själv efteråt, att ha klarat en problemsvårighet och vara med nya jeans. Som de flesta tonårskillar. Så klart. Glad och stolt går min tonåring. Då trivs jag!

11 kommentarer:

  1. Åh, jag blir också glad! Förstår så väl detta problem med jeans. Bus är exakt likadan. Han t o m upplevde det som om det var metall i själva tyget, så hårda tyckte han jeans var.

    Nyligen när vi köpte kläder till skolavslutningen är första gången jag lyckats få Bus in i en provhytt, det har han vägrat tidigare.

    Men du ser, de växer på sig och ändrar sig lite, lite i taget. Våra pojkar behöver bara lite mer tid.

    Kram!

    SvaraRadera
  2. Tid! PRECIS vad de behöver! Tid! Tid att erövra världen på deras egna, alldeles speciella sätt! Kram till dig också!
    Och en till Bus som gick in en provhytt!

    SvaraRadera
  3. Jag grät lite glädjetårar när jag läste igenom det du skrivit. Jag känner igen allt du skriver, konstigt att de kan vara så lika varandra, de här barnen. I olika grader. Min son har också svårt med det där ljudet som kommer från kniven när man skär mot en tallrik. Att handla skor och kläder har ju alltid varit jätte svårt. Jag har nästan tackat med tårar i ögonen när expediterna har visat tålamod och förståelse.
    Och det konstiga är att man inte längre tycker de där problemen är så stora som man tyckte förut. Hur man försökte göra honom till "vanlig". Men idag märker man inte så mycket AS utåtsett. Det syns inte. Det som märks är IQ:n, den är hög!!!
    Ha en skön fredagskväll!!!
    Kramkram:)

    SvaraRadera
  4. Hej, vad fint att du vill använda min bild i ditt måleri. Jag blir jätte glad. Jag vill gärna se hur det blir, om det är okej?? jag har ingen egen erfarenhet av de preparat du skrev om men det är säkert värt att pröva. Allt gott till dig! Kram!

    SvaraRadera
  5. Vilken känsla, både för dig och för honom och för Största systern!

    SvaraRadera
  6. Härligt, härligt! Din glädje och stolthet går inte att ta miste på, den framkallar glädjetårar hos mig också.

    ....och välkommen tillbaka ut från panikrummet :-).

    SvaraRadera
  7. Härligt! Vad glad jag blir när det riktigt bubblar av mammalycka hos dig! Största kramen!

    SvaraRadera
  8. Härligt att höra. En liten sak för den ene, kan vara en mycket stor grej för den andre. Det är alltid bra att komma ihåg. Tack för påminnelsen. Ha det fint!

    SvaraRadera
  9. Heidi: Ja visst är det speciellt. Lika fast olika!
    Christina: Jag visar målningen när den är klar. Om jag törs....
    Malin: Ja, underbart!
    Kim P:Jajamän! Glad och stolt. Och utsläppt....
    Spader Madame: Mammalycka! Det är något särskilt det!
    Speja: Visst är det så!

    SvaraRadera
  10. Vad fint du skriver om hur du upplever din sns diagnos :)

    Och vad modigt av han att våga prova nåt han vait emot så länge.

    SvaraRadera
  11. rättelse: "Din sons diagnos", skulle det stå.

    SvaraRadera