fredag, juni 04, 2010

Tankar från ett växthus

Min arbetsträning arrangeras av ett projekt som kommunen, F-kassan, AF och Landstinget står för. Och så företagen i stan förstås. De som ställer upp och tar emot människor som behöver slussas tillbaka i verkligheten lugnt och stilla, utan krav. Det finns inga måsten om att träningen skall leda till fast arbete, utan man har ett år på sig att rehabiliteras ute på olika arbetsplatser, sedan tar andra åtgärder vid.
Jag är väldigt glad för min plats i Växthuset och känner att det är ett bra ställe att vara på för mig. Jag kommer till insikt om många saker när jag är där, att plantera till exempel, har gett mig lite insikt om mig själv. Att en liten stickling som verkar så yttepytte minsann tar fart och växer när ny jord och kruka presenteras. Att en hängig växt blir glad och fin när rötterna ansas, och får ny jord förstås. Sedan ut i stora växthuset med de andra och få sol och vatten. Nästa dag är den fin igen! Fantastiskt! Jag tänker att det är så det är. Jag har ju varit deppig, hängig och trött länge nu. Lite vilsen och "fast i en liten kruka", lite trångt om rötterna faktiskt. Snudd på syrebrist. Och så kommer det nytt. Tiden går och minsann om jag inte står i lite ny jord nu? Lite näring på det i form av mer tid, förståelse, familj och vänner och det vete sjutton om jag ändå inte ror det här projektet i hamn. Projektet "få mig själv på fötter igen"!
Trevlig helg önskar jag!


Himmelsblått hav av lobelia blir jag lugn av.


Ompysslade tagetes står givakt.



För närvarande har jag bästa jobbet. Ever!
Jag får pyssla om bl a de här små raringarna!

16 kommentarer:

  1. Vilken bra jämförele.
    Det måste göra gott i själen att visas där bland alla vackra blommor.
    Kram och ha en trevlig helg du med!

    SvaraRadera
  2. Åh! Vad härligt!
    Ha en underbar helg!

    SvaraRadera
  3. Kloka ord och funderingar om bla det där med trötthet & instängd i en kruka utan näring!!!! Det tar sin "lilla" tid att BÖRJA inse det själv! Men "bara" det är bra! Vi måste alla ha näring för att orka med vardagen. Konsten sen att lära sig hur-tar tid. Men du "tjejen" är på G. Säger en som "varit" i samma "klubb".
    Önskar dig en skön fredag kväll.

    SvaraRadera
  4. Vad härligt det låter att det blivit så bra för dig där i växthuset. Visst är det så att även vi människor behöver få bli ompysslade, få lite näring, sol och värme.

    Dessutom är det kul att höra att det finns projekt som lyckas. Annars tycker jag det verkar vara en sorts styrkedemonstration mellan de olika myndigheterna som gör att den lilla människan i mitten kommer i kläm.

    SvaraRadera
  5. Det låter härligt! vår husvagnsgranne jobbar oxå i växthus! Det verkar som en bra miljö för både växter och människor!

    SvaraRadera
  6. Så gott att få känna så, efter tunga tider. Njut! Och var glad och stolt...du fixar det här!

    SvaraRadera
  7. Underbart, lite syre, plats för fötterna och ny näring, vad mer kan man behöva?
    Nja, det skulle va en och annan pelargon då :O)
    Kramen!

    SvaraRadera
  8. Heja heja. Vilka insikter och vilken bra jämförelse. Håller tummarna för dig.

    Markattan

    SvaraRadera
  9. Visst kommer du att ro projektet i hamn. Att få umgås med växter och djur är lisa för själen.
    Om det kommer någon dag då du känner dig hängig och nere, tänk på växten som kan repa sig, det kan du också med hjälp av omgivningen.
    Allt är mycket lättare för oss alla. Solen och grönska och blommor
    ger nytt liv även till sargade själar.
    Sköt om dig.
    Kram Viola

    SvaraRadera
  10. Vet du vad, jag har sagt det förut och jag säger det igen: skulle jag få göra om några val jag gjort i mitt liv, då skulle jag välja att bli trädgårdsmästare istället!

    Den lyckokänsla som odlande och pysslande med levande växter ger uppfyller på något vis ett basalt behov i mig - och säkert många med mig. Det sitter i generna, nedärvt genom årtusendena.

    Härligt om du börjar känna att dina egna rötter får bättre plats och frisk jord att utvecklas i!

    SvaraRadera
  11. Vilken underbar jämförelse du gjort. Klart som korvspad att du reder ut detta. Du är ju redan mer än halvvägs där. Som Monica sa - jag tillhör också samma klubb - och vet av erfarenhet att bara man tar det långsamt så får man det att fungera igen.
    Ha en fin helg.

    SvaraRadera
  12. låter som du fångat det på pricken, att få ta hand om sig själv är det jätteviktigt och att få och ta emot ny näring behöver alla mäniskor på olika sätt.

    SvaraRadera
  13. Tack alla för era fina och tänkvärda kommentarer!

    SvaraRadera
  14. Det låter härligt! Kul att du trivs så bra.

    SvaraRadera
  15. Mycket bra metafor! Den ska jag tänka på nästa gång jag känner mig hängig.

    Och det är något särskilt med växter, det är det.

    SvaraRadera