onsdag, juni 24, 2009

Baklås

I morse gick Store Bror i baklås. Fullständigt. Inget ville han, inget kunde han förutom att skrika, svära och bara vara i vägen. Jag hade väntat på detta. När rutiner ändras, när vardagen blir annorlunda som det ju faktiskt blir med sommarlovslediga barn och semesterlediga vuxna, då gungar verkligheten för Store Bror. Det är också "typiskt" för personer med Aspbergers Syndrom, de behöver sina rutiner, samma, samma varje dag.
Nu är ju Store Bror tonåring och mer medveten om sina problemsvårigheter och vi har ägnat mycket tid och kraft till att träna strategier och nu blev det alltså dags igen.
Det tog en kvart ungefär att "låsa upp" Store Bror innan vi kunde sätta oss i båten för vår planerade utflykt. Han var väl inte världens solsken precis då men efter ett par timmar, en mjukglass och lite bus och fniss släppte "det".
Han känner det själv, kommer nära och säger:
"Det känns bra nu"!
Och det är så skönt att "det" släpper, att han faktiskt KAN komma in på andra spår även om det tar lite längre tid för honom än för andra. Glada och nöjda kunde vi då fortsätta vårt äventyr på Sandhamn!

7 kommentarer:

  1. Ja oj vad det låter skönt att strategier funkar..min bror är nu i så mogen ålder att han i stort skapar rutiner själv som han känner funkar..men hans barndom o ungdomstid var hemska..på den tiden fanns ju heller ingen kunskap eller forskning om Aspergers att tillgå.

    SvaraRadera
  2. Skönt att det löste sig..Känner igen det där, men två av mina ungar har ADHD/DAMP och inte Aspergers. Rutiner är så väldigt viktigt för dessa barn.

    SvaraRadera
  3. Så jag känner igen hur det kunde vara på sommarloven. Idag är sonen betydligt med flexibel men ibland händer det att han har svårt att klara en förändring. Nu har han problem med hur han ska hinna med att komma till oss på semestern. Han har ju "bara" tre veckor. Som han förmodligen kommer att tillbringa för sig själv.

    SvaraRadera
  4. Det måste vara skönt att hitta verktyg för att klara av tillvaron.. det måste ju var enklare på ett vis när barnet är större och man kan prata om saker och ting.. och han kan förstå saker på ett annat sätt..
    Och tonåren är ju rätt knepig och jobbig för nästan alla! ;o)
    Kul att ni fick en härlig dag!

    SvaraRadera
  5. Engelsson: Vad skönt att höra att det nu fungerar för din bror!
    Wingar: Rutiner är verkligen A o O!
    Cicki: Tidsuppfattning är väl inte heller deras mest framträdande förmåga....
    Pia: Tonåren är verkligen en period för sig själv!!

    SvaraRadera
  6. engelsson kikar in o önskar trevlig helg

    SvaraRadera
  7. Fick tårar i ögonen när jag läste att han kom nära och sa att det var bra nu.

    Skönt!
    Förstår att det är tungt vid de jobbiga tillfällena.

    Kram
    /A

    SvaraRadera