lördag, juli 11, 2009

Mål i sikte!

Nu börjar det hända saker på min rehabiliteringsresa minsann! Jag har fått brev! Min läkare undrar om jag kan tänka mig att träffa en arbetsterapeut för en funktionsbedömning för att kunna utröna vad jag klarar av arbetsmässigt. Och om jag minns vad vi bestämt för vidare kontakt för det kommer han inte ihåg.
Om jag kan tänka mig att genomgå en funktionsbedömning? Om jag kommer ihåg vad som bestämts i mina fortsatta kontakter med denna läkare?
Hur tänker han nu????
Efter tre års sjukskrivning, två misslyckade arbetsträningsförsök på min arbetsplats och ett otal, antal j-a piller som gjorde mig ÄNNU sjukare, tjockare, ledsnare, segare, trögare kommer nu ett förslag som jag äntligen kan tro på och som jag efterfrågat väldigt länge. Ända sedan jag kunde hålla huvudet från kudden längre än två timmar. Det hade väl kanske varit lite bra att ha träffat den där arbetsterapeuten INNAN jag gick på arbetsträning överhuvudtaget. Men vad jag sa då räknades inte. För psyk-vården har begränsade resurser och F-kassan har sina regler, som jag skrivit om förut, och mallar som jag inte passar in i. En rund boll i ett fyrkantigt hål liksom. Passar inte! Men det skaaaaaaaaaaaa gå..... tror F-kassan. Psyk-vården blundar då för det finns inga resurser säger man och stänger luckan mitt framför näsan. Och där står jag kvar, liksom.
Nu vet jag inte riktigt hur en funktionsbedömning går till men det får jag så klart reda på. Jag bara tycker om känslan att det händer något för just nu befinner jag mig i ingenmansland och vet inte riktigt vart jag ska. Jag håller på att lära känna min kropp som inte reagerar som jag vill, en kropp som värker och inte orkar, det är kanske lite som att lära sig att gå igen. Jag kan inte rusa som förut i livet, det är stört omöjligt. Jag vill inte det heller för det var ju av det som jag blev sjuk.
Jag har en bekant som tycker att jag ska ta mig i kragen. Pah! säger jag!
"Fly mig en krage först, sen kan jag hålla i den"!
Nu ska jag ju inte gnälla för det finns de som har det värre, tro mig, jag vet! Men nu är det ju liksom så, att jag är mig själv närmast och ska leva i det här livet. Och det är trevligt de stunder när jag känner att jag inte bara existerar, att jag lever också! Jag erövrar livet varje dag. Det började timme för timme för tre år sedan, så småningom blev det förmiddag, eftermiddag och kväll. Sen kom dag för dag. Så var det länge innan jag kunde se veckovis. Och månadsvis??? I sikte säger jag. I sikte!
En stor hjälp på vägen är min sjukgymnast och terapeut. Sjukgymnastik genom Basal Kroppskännedom och att ha någon att prata med. Två människor som vet och kan peka, ställa rätt frågor och få en gungig kropp att stå rakt! Och få svarta tankar att ändra riktning och bli lite mindre svarta. Helt enkelt få verktyg för att leva. Som jag vill.
Sen, att min läkare har så mycket att göra, är så stressad så att han inte vet vem jag är, vad vi bestämt. Tja, vad ska man säga? Att det finns för lite resurser? Att läkarna är stressade? Inte vet jag. Jag är ju liksom i andra änden och vill bara kunna fungera normalt. Men jag har meddelat min läkare att inget var bestämt och jag har fått förhållningsorder så NU vet jag! Om jag är nöjd? Så klart jag är. Men trygg och säker? Mnja.....

Så klart oroar jag mig för hur mitt tillstånd har påverkat/påverkar barnen. När jag tänker på det knyter det sig i magen och jag får svårt att andas. Jag vet att de varit oroliga, jag vet att de suttit vid min säng och bara andats, väntat på att jag ska vakna och vara som vanligt. Jag vet att de har gråtit i smyg men också öppet tillsammans med skrik och fula ord. Det tar. Det tar så hårt i mamma-hjärtat att det gör ont men jag har tänkt som så att "skrik ni, det är bra, få ur er det". Vi har skrattat också. Åt vimsiga mamman som inte längre kommer ihåg, som tar fel tid, fel dag, som bara vill sova och ibland bär sig åt som en tonåring, en treåring. Jag vet att de har lärt sig massor, att ta ansvar, att säga vad de vill och menar och våga be om hjälp. Jag vet att det kommer att bli bra och att vi är nära varandra. Jag vet att de trots problemsvårigheterna de här tre åren har det bra och är trygga. Det är det viktigaste. De har haft god hjälp av Älskade Sambon som när jag blev sjuk var en Särbo, men som valde att stanna kvar och vi bygger vårt liv dag för dag. Tillsammans är vi starka!

11 kommentarer:

  1. Men oj så kusligt att läsa..det liknar min egen situation så mycket..jag önskar dig all hjälp o att det ska gå bra nu framöver..försiktig kram

    SvaraRadera
  2. Du har all min sympati för din situation.

    Vi är många...alldeles för många!

    Varma hälsningar!

    (mitt mantra är: Tiden är på min (vår) sida)

    SvaraRadera
  3. Jag säger som de andra, jag känner igen mig. Det bästa som finns är ändå att man har sina nära omkring sig men man behöver även hjälp utifrån.

    När jag gjorde mina funktionstester så gick det till så att jag fick åka till Nynäshamns sjukhus. Där bodde jag i fem dagar. Under de dagarna gick de igenom min kropp bit för bit. Man testade olika saker som ork och psyke med mera. När veckan var över så fick jag domen som jag redan visste hur den skulle bli men som FK inte trodde på. Funktionstesten var det bästa som hänt mig. Äntligen blev jag trodd och bekräftad som jag var.

    Hoppas allt ska ordna sig för dig. Kram

    SvaraRadera
  4. Engelsson: Tack!
    S o F: Tack!
    Cicki: Då vet jag lite mer vad jag har att vänta! Tack!

    SvaraRadera
  5. O sen bakar ni blåbärspaj..vet du den blir godast på vanlig bulldeg som kavlas tunt o läggs i långpanna o sen ett galler av deg över..hoppas ni hittar mycket bär

    SvaraRadera
  6. Ja herre gud, så många människor, så mycket lidande och till det F-kassa som alls inte hjälper. Det där känner jag igen, undrar hur många som delar det ödet? Hoppas du får den hjälp du så väl behöver, äntligen.

    Markattan

    SvaraRadera
  7. Allt kommer att bli precis hur bra som helst... Bästa sommaren ever, you know. Skickar massor med kramar!!

    SvaraRadera
  8. Jag är säker på att din resa tillbaka till en kanske ny och förändrad tillvaro kommer gå jättebra. Fortsätt bygga på den styrka du har och som din familj ger dig!

    Tack för fina ord hos mig :)

    Varma kramar

    SvaraRadera
  9. Jag är full av beundran för den råstyrka som lyser igenom i ditt inlägg. Styrka och kärlek till livet!

    Alla tår och tummar hålles för att funktionstestet (så hette det va?) leder till något positivt.
    STOR kram!

    SvaraRadera
  10. Markattan: Ja, vi är många och det är förfärligt när man tänker på att bakom alla siffror finns en människa. Ja, nu äntligen är det min tur! Tänker jag!
    Spader Madame: Ja, innerst inne VET jag ju att det blir bra. Det tar bara lite tid. Under tiden jobbar jag på att njuta av bästa sommaren... Varm kram till dig!
    2BarnsMamma: Tack själv för att du tittar in till mig och ger mig styrkekramar!!!
    Kim P: Det var fint sagt! (sträcker på mig och är lite stolt). Tack!

    SvaraRadera
  11. Jag skriver min allra första kommentar inne på din blogg nu, och gör det genom tårar....

    Du beskriver situationer som är så vanliga i dag, och som smärtar och gör ont för många.
    Tack för en jättelång stunds läsning här inne hos dej!
    Kram på dej, du okända vän! //Jenny

    SvaraRadera