onsdag, juli 22, 2009

Inte bara mamma, del II

När man kliver i sina mammaskor för första gången har man ju inte den blekaste aaaaning om vad som komma skall. Och hur skulle man veta? Skorna kan verka en aning för stora i början men man växer ju i dom. Jag fick mitt första barn när jag var 25. Största Systern är idag 22 år, sedan följer skaran på 17, 13 och 11 och fortfarande lär jag mig, varje dag, nya saker om det här fantastiska att vara mamma. Tja, det är klart, då och då känns det lite tyngre än vanligt och mycket finns det att fundera på. Då och då känns det ju också lätt som en plätt. Varierande kan jag säga. Som ett vardagsliv med barn är. Lite har jag skrivit förut om detta, bl a här och här .

De här dagarna på ön, själv med katten är ju min alldeles egna tid. Nuerejusomsåatt......
Stora Syster ringer hemifrån. Hon och kompisen skall baka.
"Hur funkar ugnen, alltså, hur sätter jag på den"?
Jag instruerar via telefonen.
Största Systern ringer och berättar att hon och kompisar på sin semesterresa besökte morfars grav i Småland.
"Varför har ni inte satt upp någon riktig gravsten"?
Jag förklarar och känner hur mycket jag saknar min pappa. Ohyggligt mycket. Och hur glad jag blir över att Största Systern faktiskt bryr sig.
Va? Det ringer igen?!
"Hej mamma. Det är Lilla Syster" säger Lilla Syster från Andra Änden av Landet på semester med sin pappa.
"Pappa har avbokat min tandläkartid"
Ok. Men jag behöver int.... Asch. Jag noterar. Häller upp lite kaffe och står med min kopp i handen och tittar ut över havet. Ingen sol idag?
Och ja. Innan lunch har jag även Store Bror i luren, han är sur och behöver tanka lite "mamma-ord" för han har gått i baklås. Farmor har hjälpt honom att slå mitt nummer. Efter lite lirkande och trixande kommer han och jag överens om en strategi han kan ta till sig. Så vad kan man säga att jag gör då? Dirigerar?
Så jag ÄR inte bara mamma. Jag HAR ett jobb också. Sambandscentral.

Pappa, morfar och farfar Inges namn är inte
inristat i familjegravens sten ännu.
Vi har gjort ett eget hjärta som vilar vid stenen.

10 kommentarer:

  1. Visst är det så mammor ofta fungerar. Som sambandscentral. Jag inser att jag fortfarande fungerar så när jag pratar med sonen. Med dottern har jag blivit någon sorts mamma-kompis. Vi är på samma våglängd. Med sonen är jag fortfarande en aktiv mamma. Och det stör mig. Både att han ser det som naturligt och att jag faller in i den rollen och fortsätter att "fostra" en trettiotreåring.

    Tänk vilken sambandscentral man är med allt det andra också som ska fungera. Skola, habilitering, möten hit och dit och själv är man spindeln i nätet som får allt att funka.

    SvaraRadera
  2. Glömde ju fråga om du har det underbart där du bara är?

    Vad jag önskar att jag kunde måla. Jag älskar färger och har funderat på att försöka kludda på. Men vi har ingen plats så jag målar med tyger i stället....:-)

    SvaraRadera
  3. Cicki: Undrar om det räknas som en merit vid jobbansökan? "Spindel i nätet" och "Direktör för Sambandscentral"? Och ja, Cicki, jag har det underbart här där jag bara är. Ibland sticker "måste-göra-monstret" fram sina tentakler men jag gliiiider undan. Måla med tyger låter lika härligt! Kram!

    SvaraRadera
  4. Esset har inga barn... och ibland fattar han verkligen ingenting. På gott och ont... en del saker som jag gör, som mamma, kan/bör förändras, en del saker behövs och det måste han begripa... bara man håller sams kring det ändå! Kramar!

    SvaraRadera
  5. Intressant sida här. Själv har jag två barn med funktionshinder varav en med Asperger.
    En tredje ska på utredning till hösten;-) Kram Stina

    SvaraRadera
  6. ...jag skulle ju säga också att dina målningar är underbara.:-) Kram

    SvaraRadera
  7. Ja, här är det ännu en mamma som fungerar som sambandscentral. Spelar ingen roll VART jag befinner mig eller VAD jag gör så söker ungarna alltid upp mig på det ena eller det andra sättet. Undrar ibland hur de tänker om pappan? Varför han finns här hemma?

    Kram!

    SvaraRadera
  8. Sambandscentral..engelsson smakar på ordet..ja banne mig..så e det nog..men vet du vad som varit min mest revolutionerande upptäckt som mamma..att jag faktiskt e en bra mamma..o det var en chock som hette duga,,jag har nog suttit så fast i min skuldkänsla o otillräcklighetsnoja att jag missat allt det bra jag gjort för mina fyra älsklingar..just varit en bra mamma..

    SvaraRadera
  9. Rapport från Verkligheten...

    Väldigt bra skrivet! Både igenkänning, leende och allvar - samtidigt.

    Tack!

    SvaraRadera
  10. Vad fint och klokt du skriver.
    Sambandscentral, det är ju så det är att vara förälder.

    Himla bra sagt.
    :)

    Mycket fina bilder på din blogg också.
    Bäst jag säger det nu så jag inte glömmer bort det.

    Ta hand om dig
    /A

    SvaraRadera