tisdag, juli 28, 2009

Allt går att sälja......

När Största Systern var sisådär tre år följde hon som vanligt en dag med mig till affären. Egen vagn skulle hon minsann ha och egen köpnota. Där gick hon sen och hummade och valde varor som vilken husmor som helst. Tills hon kom till mejeridisken. Då kröp hon upp bland mjölkbackar och smörpaket, högg ett paket Lätta och skrek med hög röst till mig (och alla andra i affären):
"Titta mamma, det här ska du köpa om du inte vill bli tjock".
Det här var omkring 1990 nånstans. Vi hade precis flyttat till en lägenhet där det fanns kabel-tv och med de kanalerna kom ju reklamen. Lätta-reklamen var ju färgglad och sportig, så det är klart att ungen kom ihåg det när hon nu såg det i affären. Det var ju liksom lite tanken bakom det hela.....
Men där vi KOM ifrån, det lilla huset ute i skogen nära havet, där hade vi bara haft svartvit tv och knappt några kanaler alls. Jo! Det är alldeles sant! På den tiden tyckte jag att tv var ett fördärv och kommersialismen skulle undvikas till varje pris. Herregud, hon var fyra år innan hon åt sitt första Happy Meal på McDonalds och jag var övertygad om att hon för evigt skulle vara en förtappad unge. Och jag? Vad skulle hända med mig? Som hade tagit med henne dit! Vi åt linsgryta en hel vecka efteråt.
Jag var rätt sträng med hennes tv-tittande. Det var Bolibompa och då Björnes Magasin, alldeles lagom för en liten unge tyckte jag. Det tycker jag väl i och för sig idag också, men tiderna förändras. Liksom jag. Ju.

Ja. Vi har kabel-tv idag. Och många kanaler. Mycket reklam är det. Vi pratar om det här hemma då och då. Om påverkan. Varför det sänds reklam överhuvudtaget. Hur viktigt det är att tänka själv. Att ta reda på fakta. Ja, ni vet, allt det där man säger som förälder för att försöka hålla sina barn undan det strömlinjeformade tänket som trots allt ligger bakom den markna.....
Ja. Ni hör ju. Jag går fortfarande igång av reklam. Och Största Systern? Hon har klarat sig alldeles utmärkt här i livet, är precis som vilken ung vuxen som helst. Äter kanske lite mer bönor och linser än genomsnittet för hennes ålder, undviker helst skräpmat, kock som hon är. Och ja. Hon går sin egen väg och är inte det minsta rädd för att vara sig själv. Har inte Lätta på mackan. Till exempel.
Idag var jag på Apoteket. Skulle fixa lite inför nästa semestertripp. Bäst jag stod där fick jag se något jag tyckte jag kände igen. "Alli".
"Åh, det var väl det där medlet för viktnedgång"? tänkte jag och såg reklamfilmen framför mig, en tjej som som....
"OM jag skulle ta och prova det" funderade jag vidare och såg mig själv i tankarna, lite smalare, lite gladare. Som hon på den där filmen....
DÅ. Det var DÅ jag kom ihåg den här historien om Största Systern och Lätta-paketet.
"Men vaddå"?
"Man kan väl prova"?????????????
"De där pillren kanske funkar".......

Tala inte om det för någon, särskilt inte mina barn, att jag gick på det. Den där reklamen. Igen.

7 kommentarer:

  1. Jag tänkte att jag borde lämna ett litet fingeravtryck av att jag hittat in till dig.

    Reklamer ja, ibland går man nog på mer än man tror.=) Det är sällan man är villig att erkänna en del av missarna man gått på pga reklamerna. Ibland kan man däremot glatt berätta vad för tokigheter som hänt då man 'gått på'.

    Mvh Jenny

    SvaraRadera
  2. -Sch!!
    LOVAR att inte säja det till en endaste en! Om DU lovar att inte berätta för någon om att jag ska beställa ett sånt däringa "massage-bälte" som gör så att mag och ryggmuskler lixom "skumpar sej i trim" alldeles av sej själva!??

    Twins säljer visst såna för en tusing!
    Och det var faktiskt Sambon här som tände på ide´n av att ligga kvar i soffan och bara dra på sej det där bältet i en 10 minuter om dan, och få världens schackbräde till mage!
    Ja, jisses....men prova kan väl aldrig skade, eller??

    Psst! Lycka till med "Alli" nu!
    *smyger tyst ut igen...Hehe*

    Natti och kram och TACK SJÄLV för rara ord hos mej du!
    //Jenny

    SvaraRadera
  3. Lovar att inget säga, dock kan jag intyga att Alli funkar, fast för långsamt. Bättre att köra LCHF faktiskt. Sen kan jag ju informera J om att det där bältet köper man på Claes Olsson för 150 spänn och det funkar inte heller, gör mest ont.

    Reklam så, har jag aaaaldrig gått på, aaaaaaaaldrig i liiiivet.
    Bara så ni vet....

    Markattan, som ska sluta kolla tv

    SvaraRadera
  4. Jag lovar att inte skvallra...:-) Jag brukar mest ha reklampausarna som ett tillfälle att få röra på mig så jag inte stelnar. Men jag häpnar ofta över hur dålig den mesta reklamen är. Det är väl bara ICA;s som håller måttet och de gör det ju med besked i stället. Fast visst är det vissa saker man blir nyfiken på. Jag har önskat mig en spikmatta av ungarna i försenad present. Fast den hade jag hört talas om innan de började med sin TV-reklam.

    SvaraRadera
  5. 150 spänn, säjer Markattan...och inte funkar!??
    Men det LÄT ju så bra det där med att stå stilla och bli dundersnygg!!!

    Måste nog prova i alla fall....Jag VILL tro på reklamen ju!

    Kram alla! //Jenny

    SvaraRadera
  6. Det där med reklam går jag aldrig på!
    Nähärå minsann inte!
    ...alls...
    kikar lite under luggen på en sådan grönsaksriv från OBH samt en oljespruta också därifrån. Gömmer undan mina bantningspiller med Pamela Andersson eller någon sådan typ på.

    Jag hatar TV-reklamen. Särskilt TV4 är jobbiga. Brukar faktiskt zappa när den kommer men det är inte alltid jag orkar lyfta handen eftersom jag inte tränat på min crosstrainer på länge. (De brukar göra reklam för den på TV...4...)

    Kram
    /A

    SvaraRadera
  7. bc owner: Välkommen, kul att du lämnade ett avtryck!
    J: Vi kanske ska ta såna där "före" o "efter"-bilder?????
    Markattan: LCHF är ett nytt begrepp för mig. Låter krångligt?????
    Cicki: Ja, reklampauserna kan användas till ngt nyttigt. Sant! Spikmatta har jag sedan länge, och det är så skönt att ligga på!
    Ännelaij: Se där ja! En som inte går på reklam.... ;)!

    SvaraRadera