söndag, mars 28, 2010

Blixtar och dunder

Att vi skulle släcka lamporna igår en timme, under Earth Hour, tyckte inte vi var så konstigt, det gick an för en god sak. Sen om det verkligen hjälper är en helt annan femma. Lilla Syster var lampgeneral och i god tid var stearinljusen tända och lördagsgodis framplockat. Hon höll koll på grannarna också och visste minsann vilka som släckt eller inte. Mitt i timmen fick hon ett mess från en kompis som undrade vad hon gjorde. Lilla Syster förklarade och skrev "vi myser, det är ju Earth Hour".
Det dröjde en stund och så fick hon tillbaka:
"Earth hour"?
"Är det en restaurang"?
Lilla Syster förklarade igen och som vuxen är det roligt att höra hur ungar tänker och resonerar om saker och ting, hur de faktiskt tar till sig information och förmedlar den vidare.
De två tjejerna trasslade in sig i en diskussion om miljöhot och klimatförändringar och rätt som det var hade det gått en timme. Så Earth hour fyllde ett syfte i alla fall, två 12-åringar diskuterade klimat och miljö en hel timme en lördagskväll i mars. Avslutningen på kvällen blev sedan ett skådespel då ett åskoväder drog förbi. Tror inte jag varit med om det förut, åska, blixt och dunder i mars. Men det bådade om tid som stundar: Sommartid! Lovely!

8 kommentarer:

  1. Visst var det mysigt under Eart Hour timmen igår!
    Åska i mars, jag läste faktiskt om det på text-tv. Otroligt!! Ur led är vädret. Men som du skrev, sommaren är på väg :D
    Kram.

    SvaraRadera
  2. Bondepraktikan säger:

    "Hörs åskan i mars kan man vänta snö i maj"

    Säg att du inte hörde den!

    SvaraRadera
  3. Underbart att nästa generation tänker till, det borde vi ha gjort för länge sedan. Jag tror att det var många ungdomar som uppfostrade sina föräldrar igår. Hos oss var det mysigt med alla tända ljus.
    Nyttan med Earth Hour är väl att vi pratar och blir mera medvetna att vi måste hjäla till så vi inte förstör vår jord.
    Åska i mars - hur led är tiden.
    Kram Viola

    SvaraRadera
  4. De kan vara så kloka, barnen!
    Kram

    SvaraRadera
  5. Underbara barn! :-) Men samtidigt är det ju så att den gjorde sin nytta, den där timmen. Om nu några barn (och även vuxna) tar sig tid att diskutera runt så har man ju kommit långt.

    Här glömdes den bort... *skäms* Pga just barn. Två stycken som satt och babbla och lekte.

    SvaraRadera
  6. Gafflan: Absolut! Kram!

    Maj Korner: Va? Nä. Jag hörde den inte! *fingrar korsade*

    Viola: Åh, välkommen tillbaka!!!! Precis så är det ju, vi måste ju prata om det. Alla kan inte göra allt men alla kan göra någonting. Kram!

    Susanne: Mmmm. Ibland kan man lära sig ett och annat!

    Laila: Hej! Kul att se dig här! Inte skämmas! Det finns annat att göra! ;) Barn som leker är härligt!

    SvaraRadera
  7. Vi spelade kort, så Earth Hour gällde inte hos oss, men vi har inte taklampor överallt i Järvastaden så de små bordslamporna fick allt förstärkas med ljus i fönstren... Junior hade Earth Hour i läxa så vi har läst och pluggat klimathot!

    SvaraRadera
  8. Spader Madame: Alla bäckar små...... ;)

    SvaraRadera