måndag, mars 08, 2010

Nåt att räkna med

Med en dåres envishet fortsätter jag att skriva om politik. Va? Ja. I form av det nya sjukförsäkringssystemet. Jag bara måste. Man måste bara få veta hur det är. På riktigt.

Jag är förbannad. Så är det bara. Idag är jag förbannad (igen) på Littorin och Husmark Pehrson som påstår att vi som tvingats ut i aktivitetsstöd inte förlorar ekonomiskt utan totalt sett får det bättre.
EEEEEeeeeeeeeehhhh? Med vilka glasögon tittar de på omvärlden? Kunde jag kanske få låna dem? De räknar som fan läser bibeln. Så det så! Med det försöker de få folk att tro och tycka att det nya regelsystemet är något bra?! Det är inte bra! För somliga och samliga är det början till något väldigt trist.
För egen del har utsparken ur sjukförsäkringen givit vid handen ca 2000 kr mindre i månaden att leva på. För de som bestämt taket på aktivitetsstödet ( 18 700/mån)och att man TROTS sjukdom ändå inte ska vara berättigad till sjukpenning, spelar kanske 2000 kr i månaden mindre roll. För mig spelar de stor roll. Trist men sant. Inte har jag hunnit skrapa ihop en årslön på banken heller, så där finns minsann inga guldkanter att knapra på. Och RUT lär jag vackert få vara utan.......
Husmark-Pehrson har uttalat att "det är för tidigt att dra några slutsatser" och att "Tanken med introduktionsprogrammet är inte att de utförsäkrade ska söka arbete på den reguljära arbetsmarknaden från dag ett. Vissa väntas kunna delta i program hos Arbetsförmedlingen och andra kommer att återvända till sjukskrivning eller förtidspension, menar hon."
Så, kära Husmark-Pehrsson (eller inte), vad har jag då i Introduktionsprogrammet att göra? Med ett läkarintyg på 100% sjukskrivning tvingades jag att söka tjänstledigt för att överhuvudtaget få en spänn från 2/1 till 31/3?
Det FANNS en plan för mig för att få mig på banan! Jag VAR PÅ VÄG men det togs ingen hänsyn till det. Så jag halkade av. Och blev sämre än på mycket länge för jag tål helt enkelt inte stress, press och oro. Thats it!
Om avsikten är, att bara tanken på att förlora 2000 kr i månaden ska få mig på benen igen så kan jag meddela att det inte fungerar. Fast det skiter väl Husmark Pehrson i. När jag tänker efter. Hon som är med och bestämmer kan ju inte "ta del av varje enskilt fall". Nänä. Men varje enskilt fall BLIR den lilla nätta folksamlingen på 54 000 som snart sitter i den här jävla "introduktionsbåten". Och fler lär vi bli!
Ja, sannerligen. Idag är jag förbannad. Jag tror att det är lite bra men det tar energi. Energi som jag behöver till annat. Att klara resten av dagen. Till exempel.

11 kommentarer:

  1. Ja, nu har du lyckats ge mig lite energi också. ;)

    Detta är rent ut sagt "för jäv...t". Jag fattar inte att de bara får göra så här med våra trygghetssystem som byggts upp under så lång tid.

    På endast 4 år har de lyckats rasera och slå spiken i kistan på Försäkringskassan och nu är det väl AF som ska köras i botten antar jag - inte alls konstigt att de anställda där känner sig frustrerade över att få "ta hand om" människor som inte har där att göra.

    Varför skall vi solidariskt betala skatt när vi sedan inte har rätt att bli humant behandlande vid sjukdom.

    Så kallt och fruktansvärt cyniskt...och den där Christina H-P ger mig kalla kårar...hon rabblar sitt mantra om och om igen och verkar helt avskärmad från verkligheten.

    Grrr!

    Varma hälsningar.

    SvaraRadera
  2. Jag måste få bemöta det här eftersom jag var med om något liknande under den socialdemokratiska perioden. Skillnaden då var att vi var lite lika många som blev utförsäkrade så det sopades under mattan. Då skulle man gå från 100% sjukskrivning till 100% arbete utan någon form av mellansteg. Eller så fick man gå från sjukskrivning till förtidspension utan att kunna vara med och påverka. Jag vet dem som förlorade mer än 2000:- i månaden. Själv förlorade jag mest när jag blev sjukskriven men det var mitt eget fel som egen företagare. Jag förlorade mer än 10 000:- i månaden på att bli sjukskriven. Så förtidspensionen gjorde inte så stor ekonomisk skillnad för min de.

    Sambon har varit utförsäkrad i mer än tio år och har under den tiden inte fått ett rött öre från FK. Han har inte ens en egen handläggare och har aldrig haft. Det började för hans del också under socialdemokratiskt styre. Han är fullt arbetsför enligt FK. Trots stora problem i ryggen, trots svår astma, trots rester efter en stroke. Stroken tillkom på grund av all stress under så många år.

    Det som gör mig orolig nu är att sossarna går ut och säger att allt ska bli så bra med sjukförsäkringssystemet bara de kommer till makten. Jag litar inte på det eftersom jag själv varit med om motsatsen. Just nu litar jag inte på någon politiker.

    SvaraRadera
  3. Jag kan inte förstå nyttan med att sparka på dom som redan ligger. Att utsätta människor som redan inte mår bra för ännu fler påfrestningar. Det verkar tydligen vara så att man ska vara frisk för att orka vara sjuk. Samhället borde ju underlätta och hjälpa till och inte jaga dom sjuka. Det är ju alltid lätt att sitta med höga löner och fallskärmar, sjukvårdsförsäkringar och bestämma vilka regler som ska gälla när det aldrig kommer att gälla för dom själva. Grrrrr.
    Kram till dig.

    SvaraRadera
  4. Klart du är förbannad.
    Det har du rätt i att vara.
    sucksuck och suck.
    Sedan ska du transportera dig in till något ställe för "introduceras" och får du dra av transportkostnaderna i deklarationen?

    Plus din tjänstledighet so nödgats ta.
    Eh..jaha?!
    Tevaförnytta?

    Den där skattesänkningen som alla som arbetar har fåt ta del av ingår arbetslösa och sjuka i den?
    Nej just det..

    Plus höjningar av löner för löntagare som ju arbetslösa och sjuksrivna får ta del av...
    ..eh..just det..

    Aja, den moderna ättestupan är nu här.
    Det har jag sagt sedan drygt två år tillbaka.

    Kram

    SvaraRadera
  5. Hejja dig från en ARG ,ASFÖRBANNAD
    medmänniska ...
    Kram Jenny

    SvaraRadera
  6. S o F: Ja men det är bra att jag kan sprida lite energi! För det behöver man! Mycket! Varm kram!

    Cicki: Politiker, vilket färg de än har, ÄR svåra att lita på. Det kommer inte att gå att vända den här båten för varken gröna, röda eller blå. Det gick för fort, gick för fel och det kommer aldrig någon politiker att erkänna! Att förlora pengar, oavsett summor, gör då rakt inte folk friskare. Inte om man är sjuk på riktigt. No doubt about it!

    Gafflan: Så sant! Problemet idag är definitionen "sjuk", vad det faktiskt är och innebär.

    Ännelaij: Japps. Jag är skitförbannad för att jag var så himla nära rehabiliteringstart och tvingas in i ett system där jag känner att jag inte hör till och ingen vet någonting om nånting. Min rehabilitering blev uppskjuten eftersom utförsäkringen kom emellan o nya handläggare ska tycka och tänka. Friska, arbetsföra människor borde vara minst lika förbannade att skattepengar används till organiserat trams istället för vård och rehabilitering så att folk faktiskt blir friska. För mig är frågan precis som din: "tevaförnytta"! Puh! Kram.

    SvaraRadera
  7. Heja Cina, fast ta det lugnt mitt i ilskan. Att vara förbannad kan både ge och ta energi. Nog skulle vi mailbomba Cristina Husmark Pehrsson med lite vardagsrealism, rena ekonomiska fakta och vad hennes politik leder till. Förmodligen får hon massvis med mail redan, men några till skadar inte. Stenen nöts till slut ut av alla vattendroppar.

    Markattan

    SvaraRadera
  8. Jag tror att rätt riktad ilska GER energi, och inte tar. Men det är klart, om de man är förbannad på inte lyssnar så är det förstås jävligt frustrerande...

    Skriv en debattartikel, insändare el dyl!

    SvaraRadera
  9. Bra inlägg. Håller med dig helt och hållet.

    SvaraRadera
  10. Markattan: Jadå. Jag tar det lugnt. Behövde bara pysa lite!!!

    Nilla: Visst är det så! Vi är några stycken som knåpat ihop ett litet debattinlägg, får se om ortens tidning nappar. Det är ändå rätt skönt att "rasa av sig" här på nätet!

    Per-Anders: TACK!

    SvaraRadera