onsdag, augusti 11, 2010

Prisad utflykt

Huvudet skall i getingboet stickas. Eller nåt.
Efter en dag på Kolmården har jag så smått hål i huvudet efter alla "tjatfrågor" vi har hört. Måste föräldrar FRÅGA sina små barn så förtvivlat mycket hela tiden? Hur ska ungarna kunna ta beslut i alla frågor de bombarderas med?
"Ska de sitta i vagnen eller inte, äta korven från vänster eller höger, dricka med sugrör eller inte, rött, grönt eller genomskinligt? Delfingosedjur eller en älg? Eller kanske hellre en säl? Eller leoparden, är inte den söt? Ska inte Lisa kissa? Lite? Prova? Hon kommer ju att bli kissnödig. Sen. Prova lite, snäääääääälla? Vill Olle sitta på axlarna, staketet, mitt i gångbanan eller kanske mitt bland aporna. Nä, bara skojade".
Och varför hakar jag då upp mig? Det är ju bara att låta bli att lyssna.
HAHAHAHA!!!!!! Som OM det var ett option på dylik inrättning som Kolmården. No way!
Frågorna ställs med hög och tydlig röst, ungefär tio gånger innan barnet svarat rätt. Om det svarar överhuvudtaget och inte bara gallskriker av beslutsångest och trötthet.
Jaja. Jag har ju barn själv. Fyra. Har frågat hål i skallen på dem också stundtals, det vet jag. Var säkert inte ett dugg bättre själv. Men helt klart fick jag mig en tankeställare idag! Måste vi verkligen fråga så mycket?
Men fy vad jag gnäller!
Vi som hade så trevligt!
Det var riktigt, riktigt roligt att göra "småbarnsutflykt" med tonåringarna och minsann, BAMSE-landet drog fortfarande! Minnen väcktes till liv och de tjattrade en stund "kommer du ihåg...."? till varandra och inte en endaste sur kommentar fälldes dem emellan på .... tja, i alla fall fem minuter. Rekord?! Och de sa till och med att "nästa gång vi åker hit...." så dagens utflykt fick fem honungsburkar av fem möjliga!

7 kommentarer:

  1. Jag var där med min dotter när hon var ganska stor och det var faktiskt en helt annan upplevelse. Dels var det sent på säsongen så det inte var så mycket folk och så var det så skönt att kunna gå långsamt och inte stressa från djur till djur. Sov över på Vildmarkshotellet gjorde vi också.

    SvaraRadera
  2. Du skriver "....innan barnet svarat rätt." och det är ju ofta så. Vi har redan svaret och ändå frågar vi. Eller vi och vi, jag lärde mig nog rätt snabbt att sluta fråga. Det öppnar ju bara för bråk.

    Härlig dag verkar ni haft ändå...trots alla frågor ;)

    SvaraRadera
  3. Själv frågar jag inte utan säger: "nu SKA du göra si och så...". Inte populärt alla gånger men jag har märkt att det funkar helt klart bättre. :-)

    Roligt att besöka Kolmården även med stora barn!

    Kram!

    SvaraRadera
  4. Ärligt talat så tror jag att det är ett lite nyare "fenomen" och inget jag skulle rekommendera faktiskt.

    Våra föräldrar hade inte denna "taktik" och inte jag/vi som hade små barn för 10-20 år sedan heller, så "nåt" har hänt.

    Om man tänker efter lite så verkar det fullkomligt ologiskt att hålla på att ge små barn alternativ hela tiden, som de inte har förmåga att bedöma.
    Tror det blir lättare för både föräldrar och barn om föräldrarna tar besluten.

    Sol-igen-hälsningar!

    SvaraRadera
  5. Skrattar... Undrar om inte Spader frågade en massa... fast nog bestämde hon!

    SvaraRadera
  6. Maj: Lågsäsongsbesök är inte dumma alls!

    D H T: Ja, det var verkligen en härlig dag. De har t o m pratat om den idag till frukosten. ;)

    Anbam: Är nog en "ordergeneral" själv, sonen fixar inte alternativ och det smittar av sig på alla.....

    S o F: Jag tror fortfarande stenhårt på att våga vara förälder och sålla frågandet. Absolut. Sol igen här med. HÄRLIGT!

    Spader Madame: Visst tänker man efter? Hur det var/är? ;)

    SvaraRadera
  7. Hahahaha!! Mitt i prick, jag skrattar gott åt dina upplevelser i Kolmården! Och så säger man att barnen är i frågeåldern...
    SV: Angående mitt skrivande så kommer det att bli en slags deckarhistoria. Så småningom. Om den nu blir färdig någon gång...:D

    SvaraRadera