onsdag, augusti 26, 2009

Svar på tal

Idag när jag läste DN (Dagens Nyheter) och kom till "Insidan" satte jag nästan kaffet i halsen. I svallvågorna efter energitjuven från i fredags, kom den här artikeln som ett brev på posten. Den handlar om att kunna stå upp för sig själv, signaturen "Anonym" vill "kunna ge svar på tal" och inte stå stum som en fisk, bara smälta samman, bli blank i hjärnan m m när någon sårar henne eller hon känner sig "överkörd".
Det är INTE jag som skrivit artikeln, men på sätt och vis skulle det kunna vara jag. För jag kan förstå preciiiiiiiiiis hur hon känner och reagerar. Det här jobbar jag med, är medveten om det och jag vill verkligen förstå mekanismerna bakom, kunna förändra mig och stå upp för mig själv. Inte så att jag kommer att slå andra människor på käften, det är inte meningen, (ha, även om lusten finns ibland och det kanske t o m skulle vara berättigat.... men nej) utan meningen är just SJÄLVKÄNSLAN, att den blir mer stabil eller helt enkelt bara finns där. Som grund. För att inte bli helt sänkt, rubbad ur livsrytmen så att det stör allt och .... ja, ni vet! Man vill ju helt enkelt kunna ge svar på tal. Om det står det bra i DN idag!

11 kommentarer:

  1. Jag tycker nog att jag är både stabil och har bra självkänsla nu för tiden. Ändå blir jag alldeles ställd när någon vräker ur sig nåt dumt till mig. Långt efteråt kommer jag på vad jag velat svara tillbaka.

    wv idag blev astshmi. Det låter nästan som en nysning. Det kan vi ju göra, nysa på alla energitjuvar och andra dummisar.....:-)

    SvaraRadera
  2. Jag har jobbat hårt med att inte bara ta emot en kommentar och sedan gå hem och vara arg eller ledsen. Numera försöker jag direkt fråga(utan ilska i rösten): Hur menar du nu? De allra flesta gångerna är det faktiskt jag som misstolkat kommentaren och vi har kunnat lösa det på en gång. Andra gånger har de stammande stått och försökt ge någon halvdan förklaring till deras ord.. då har det känts väldigt skönt. När man står upp för sig själv ger det en riktigt skön känsla i kroppen! Men man måste träna sig i det.. Men det går lättare och lättare för varje gång man gjort det!!

    Sv: ja, det ska bli så skönt att komma iväg ett par dagar. Egentid! Först Sthlm den 9/9 och sedan hälsohemmet 9/10 och sedan upp till mamma första veckan i december. Nice!!! :o)

    SvaraRadera
  3. Ja det där kan vara svårt. Fast jag har blivit riktigt duktig på att säga ifrån och inte ta en massa skit. Nu drabbas jag tack och lov inte av det särdeles ofta men ibland så... och då får jag fram en dräpande salva till svar och det är skönt.

    Markattan

    SvaraRadera
  4. Skitsvårt är det,undrar om man inte får träna hela livet! Du är i varje fall inte ensam... PUSS!

    SvaraRadera
  5. Något som jag kom att tänka på när jag läst det du skrivit är att jag alltid stått upp för mina åsikter. Jag har aldrig gått undan eller låtit någon trampa på mig.

    Och ändå har jag så usel självkänsla och självförtroende. Hur kan det vara logiskt? Jag förstår inte det själv.

    Energitjuvar är det fullt med, man får åka slalom mellan dem.;o)

    Ha en fin dag.
    Kram

    SvaraRadera
  6. Vilka bra svar hon fick tycker jag. Är det något som du känner att du kan ta till dig, eller var det bara blahaj?
    Kram!

    SvaraRadera
  7. I dag är du extra mycket värd en award. Finns en att hämta hos mig :-).
    Stor kram!

    SvaraRadera
  8. Självkänsla är bra ,,,men man får inte bli otrecvlig eller tappa respekten för andra vilket jag tycker en del gör .
    Man kan ha vänlig självkänsla.
    Kram Jenny

    SvaraRadera
  9. Jag är rätt bra på att ge svar på tal när någon vräker ur sig något dumt till mig men ändå kan deras ord göra så ont lång tid efteråt.

    Jag kan länge gå och fundera över varför han/hon sa just så men det känns ändå bra att jag inte bara teg utan svarade tillbaka på ett sätt som får dem att förstå att de gjorde ett övertramp.

    Konflikträdd har jag aldrig varit men det betyder inte att jag varit den som sökt bråk utan det betyder att jag inte tar skit. Min mamma har alltid varit bra på att säga ifrån om någon behandlat henne illa och jag antar att det gått i arv till mig. :-)

    Kram!

    SvaraRadera
  10. Cicki: Stabil och bra självkänsla - det ska jag kunna säga högt snart! Ja, nyser på´rom gör vi! ;)

    Pia: Kommunikation är alltid bäst, såklart! Vissa människor har bara förmågan att kunna förminska en, de måste identifieras tror jag!

    Markattan: Ja, DET är skönt!

    Spader Madame: Jo, det är livslång träning tror jag. Som med all träning, det gäller att hänga i!

    Bloggullet: Slalom?! Jamenvisst! DET är jag bra på! Tack för tipset!

    Kim P: Det fanns godbitar att plocka ur svaren, helt klart! Träning, träning och träning återstår!
    En award!!!! Jag bockar och bugar och säger TACK! Min första! Vad glad och överraskad jag blev! Tack!

    JennyRingblomma: "Vänlig självkänsla"! Det låter bra! Mycket bra!

    Anbam: Ja! Att stå upp för sig själv! Min osäkerhet kommer ju från grunden, det är mitt arv när det gäller självkänslan. Men, man kan ju bygga ny! Och mitt i det är jag!

    SvaraRadera
  11. Jag kan också bli mållös och tillintetgjord av någon kommentar eller efter en diskussion. Känna mig värdelös. Oftast händer det om det finns "rätt och fel" i det som diskuteras och jag "förlorar". Plötsligt är mitt värde som människa borta. Som om det hängde ihop på det viset.
    Fast nuförtiden försöker jag att inte hamna i rätt och fel tänk. Det mesta är ju rätt. Vi tänker bara olika och från olika perspektiv. Diskussionen kanske i stället kan handla om hur vi löser just det här på bästa sätt just nu med de förutsättningar vi har.

    SvaraRadera