tisdag, mars 08, 2011

Anledning att fira!

Idag är det 30 år sedan jag flyttade hemifrån och tänker fira det med en semla. Kände mig faktiskt lite viktig då, just för att jag flyttade på Internationella Kvinnodagen, uppfostrad som jag är av en kvinnosakskämpe. Min mamma. Hon i sin tur har fått sin kämpaglöd från sin mamma, min mormor, som var född 1911 i mitten av en barnaskara av 18 barn och som i hela sitt liv (97 år) hade synpunkter och åsikter om jämställdhet.
Klart man blir präglad av det. Det blir en del av ens liv liksom. Något som ständigt pågår för så är det ju. Ett jämställt samhälle kräver sitt jobb. Forever.
Såg nyheterna på tv igår kväll. Om föräldrastressen/tävlan att hämta tidigt på dagis. Snacka om kvinnofälla! Jomen. Har varit där och nosat på de förväntningarna men jag fick lägga ner. Jobbet krävde heltid och jag älskade mitt jobb. Så. Mina ungar kom först och hämtades sist. De såg inslaget med mig igår och de sa samstämmigt:
"Det var ju mysigt att vara kvar själv".
Jo. Jag minns allt hur de hade personalens ohejdade uppmärksamhet, sagoläsning, kojbygge, glassätande (innan sockervarningarna tog död på det) och ingen visar tecken på någon större skada av sena hämtningar. Eller är det kompensationshämtningarna då och då av mormor som räddade dem?! Hur som helst har de klarat sig bra och verkar inte lida av några "senahämtningartrauman". Man gör så gott man kan helt enkelt med de förutsättningar man har. Och nu: En semla till kaffet. Kan väl lindra förkylningen lite om inte annat?!

5 kommentarer:

  1. Det är verkligen något att fira. Både din 30-åriga frigörelse och Kvinnodagen. Fantastiskt att redan din mormor fattade detta med jämlikhet.

    Jag såg nyhetsinslaget om dagisstressen. Då var det en klok kvinna som sa att det är kanske inte spelar någon roll om man hämtar tidigt eller sent om man ändå bara sätter barnen framför TVn när man kommer hem.

    Jag hade ju turen att slippa all denna stress eftersom jag var hemma när barnen var små. Det kändes aldrig som en kvinnofälla utan det var väldigt självvalt. Jag är otroligt tacksam att jag hade den möjligheten.

    SvaraRadera
  2. Den artonde januari var det trettio år sedan jag flyttade hemifrån :-) Fira med en fastlagsbulle du.

    SvaraRadera
  3. Snart ska jag fylla 30. Eller?

    GRATTIS bästa Cina! En semla är grejen idag!

    SvaraRadera
  4. Kom på att jag flyttade hemifrån ungefär ett halvår före dig! För ... ja, vi går inte in på detta mer ingående. (ler) Hoppas din semla var god, min var det!

    SvaraRadera
  5. Å käre värld, jag har aldrig reflekterat över hur länge sen det är jag flyttade hemifrån men när jag nu räknar efter så är det .... ja, 30 år sedan i höst.

    SvaraRadera