tisdag, mars 01, 2011

WAKE UP CALL!

Livet med tonåringarna rullar på som för de flesta med ups and downs.
Precis då.
Händer det sig att en av tonåringarna i familjen blir lurade av kompisar.
Hur många gånger har man sagt till dem att inte lämna ut koder till kort, facebook, mobiler och annat?
Tja. Ganska många gånger.
Hur många gånger har jag sagt att man ALDRIG ska lita på en kompis som frivilligt erbjuder sig att ladda ner extrapengar på mobilen om man lämnar ut en pinkod som kommer via sms?
Inga alls.
Det visar sig att en "kompis" spelar nätpoker. Fråga mig inte hur en 13-åring kan öppna ett konto, jag vet inte. Kompisen spelar bort flera tusen på sitt abonnemang och föräldrarna tar bort det och h*n får kontantkort. Det går inte att använda för att spela och föräldrarna känner sig säkra.
Kompisen kommer då på den geniala idéen att via Facebook fråga efter kompisars mobilnr i utbyte mot extra ringpotter. De ska "bara" leverera en pinkod som kommer till deras inkorg på mobilen. Lättlurade tonåringar uppger pinkoden men istället för utlovade ringpotter, ramlar det in meddelanden om köpta spelmarker á många pengar. Från Texas Holdem. Nätpoker.
Lilla Syster kunde plötsligt inte ringa eller messa och jag ringde operatören för att undra varför. Tack och lov har mina tonåringar saldotak. Det hade gått i taket kan jag säga. Med en skräll.
Det besked som jag då fick var starten på en härva som nu håller på att nystas upp.
Det är fler ungar inblandade och jag undrar i mitt stilla sinne hur i hela friden detta kan hända? Har vi så dålig koll på våra ungar? Uppenbarligen.
Jag kunde i mitt stilla sinne aldrig drömma om att någon av dem skulle gå på en sån här grej, men, det visade sig att jag hade fel. Lärpengar.
Tror att det blir svårt att ens få ur Lilla Syster personnumret hos tandläkaren hädanefter........
Vi kom undan med blotta förskräckelsen och har haft många, långa samtal med tonåringarna.
Även kompisens föräldrar är så klart informerade och vi har pratats vid. Det har blivit stort då det är fler ungar inblandade, säkerligen uppdagas fler då mobilräkningarna börjar komma i mitten på månaden. I mitt stilla sinne känner jag ändå för både kompisen och föräldrarna, de har ett tufft jobb framför sig. I värsta fall är h*n inte ensam, utan har äldre kompisar bakom sig. Jag hoppas också att kompisen, som ju visat sig driftig, använder sina talanger på ett mer rumsrent sätt och får hjälp med det.
Nätpoker. Via Facebook. Man tror att de sitter där så gulligt och skriver fina saker till varandra......... Nä. Det tror jag verkligen inte. Jag är inte tappad bakom en vagn. Men verkligheten kryper då och då lite närmare och uttrycket "små barn, små bekymmer, stora barn, stora bekymmer" ringer lite i skallen idag.
Så har vi lärt oss lite till!

17 kommentarer:

  1. Vilken himla tur att dina barn har ett saldotak, eller tur och tur. Kanske tur att dom har en sån förståndig mamma.
    På ett sätt kan det vara så att den som är ärligast också är mest lättlurad, eftersom h*n tror att alla andra är lika ärliga. Hur som helst, ingen rolig upplevelse för någon av parterna, men en läxa som nog sitter kvar länge. Man kan ju hoppas att syndaren också lärt sin läxa.

    SvaraRadera
  2. Oj, vilken härva! Tack och lov att ni hade "tak", men tänk alla de som inte har det? Kan tänka mig att det väcker många funderingar i tonåringarnas huvud hur detta gick till... Snacka om att bli lurad... Och 13 år, spela nätpoker? Jag tror jag börjar bli gammal!
    Kram till er alla!

    SvaraRadera
  3. Cici: Idag är jag glad att jag var så förutseende. Jag hoppas att läxan går hem hos alla!

    Ezter: Ja. Tänk de som inte hade det! Har idag hört om en räkning på 1200:-. Hitills. Ja. Nätpoker?!
    Kram!

    SvaraRadera
  4. FY för den lede! Båda mina döttrar har kontantkort på sina telefoner och aldrig mer än 300 kr åt gången. På Facebook är jag kompis med döttrarna och en del av deras vänner för jag vill "ha koll" men jag tror ändå inte att det räker med varken livrem eller hängslen. Händer det så händer det och jag lider med dig o dotter samtidigt som det är en tragedi för det spelande barnet.
    Lycka till och hoppas att allt löser sig till det bästa.
    Stor kram

    SvaraRadera
  5. Förnuftigt av er att ha saldotak. Annars hade det ju kunnat sluta var som helst.

    Och som Cici så vettigt säger, det är nog de ärliga som är mest lättlurade.

    SvaraRadera
  6. Lite skrämmande är det att en 13-åring spelar poker på nätet och att skaffa sig pengar genom att lura kompisar är ju stöld.
    Hoppas föräldrarna inser att det behövs mycket samtal om ärlighet.
    För de lurade är det inte roligt men det kanske blir en läxa. Otrevligt att behöva lära sina barn att inte lite på någon och var går gränsen för detta. Det är en otrygg värld vi lever i.
    Du är en förståndig mamma och har koll på dina tonåringar. Vad skulle du göra om någon kom hem med moppe, köpt till ett pris som luktar skumt lång väg. När jag påpekade detta för min bekant så fick jag svaret - vad ska jag göra åt det. Ja, vad säger man.
    Det är vi vuxna som ska föregå med gott exempel.
    Det är inte lätt att vara förälder i dag. Jag tror att jag hade det lättare. Jag är farmor till tonåringar och är glad att jag inte har ansvaret men bekymren delar jag.
    Ha det bra.
    Kram Viola

    SvaraRadera
  7. En av mina blev också lurad för några år sedan. Det kostade oss bara småpengar, 85 kr, men vi lyckades aldrig komma fram till vem den skyldige var ("kompis" på nätet) så det kändes ändå irriterande. Men de lär sig. Ingen har blivit lurad sedan dess.

    SvaraRadera
  8. Oja oj, vilken soppa. Men sådan tur att barnen har saldotak och en vettig mamma. Hoppas bovarna i dramat lär sig något av detta och faktiskt får någon form av efterräkningar...

    SvaraRadera
  9. Vilken tur att ni kom undan med blotta förskräckelsen. Det känns som det är många offer i den här soppan. Alla drabbade kompisar med föräldrar inkl h*n som orsakade det hela med h*ns föräldrar.

    Jag minns när bonussonen var ny hos oss. Han hade inget begrepp om pengar överhuvudtaget. Så han ringde kompisar i Danmark, ringde till mobiler osv. Det slutade med att vi fick en månadsräkning på över åttatusen. Det sved. Då blev det kodlås på telefonen som bara låstes upp när sambon och jag skulle ringa eller när barnen ringde sin mamma.

    SvaraRadera
  10. Herregud.. och fort kan det gå också.. Har tack o lov inte behövt vara med om det och hoppas vi slipper också.
    Men bra att du skriver om det, så vi alla får en tankeställare..

    Ja, visst var jackan fin.. Jag tittade också på en turkos jacka i höstas, men då blev det inget köp. Jag gillar rosa så den nya jackan blev jag superglad för!! :o)

    SvaraRadera
  11. Jag har 20 € som tak på ungarnas telefoner, och har alltid haft. I Finland är det lite svårare att slippa till och spela på nätet om du inte är myndig, men det finns säkert kryphål här också. Jag är glad att ni "klarade" er hyfsat. Kvällskram

    SvaraRadera
  12. usch vad jobbigt både för de som blivit lurade men för "kompisen" som förhoppningsvis landar i vad han/hon gjort och inser hur fel han gjort

    SvaraRadera
  13. Vad tråkigt!
    Men man har alltför lätt att lita på en "kompis" som bara vill hjälpa till!
    Det gör ont att gå i livets hårda skola...
    Kram

    SvaraRadera
  14. Greetings from Colorado! I'm bored to tears at work so I decided to check out your site on my iphone during lunch break. I love the information you provide here and can't wait to
    take a look when I get home. I'm shocked at how quick your blog loaded on my phone .. I'm not even using WIFI, just 3G .
    . Anyhow, superb blog!

    http://amazonface.com/index.php?do=/blog/29924/conveniences-of-twitter-followers-to-buy/
    http://amanjohn.com/forums/topic/rapid-applications-to-do-with-buy-twitter-followers-at-affordable-price/
    http://apple-obzor.ru/node/18680
    http://amfilms.hash.com/users/OctaviaMo
    http://animetoplist.an.funpic.de/index.php?

    a=stats&u=damianwallen

    my blog post :: lazoon

    SvaraRadera
  15. I am in fact grateful to the owner of this website who
    has shared this fantastic piece of writing at at this time.


    http://anairhostess.com/easy-understand-help-and-advice-meant-how-buy-cheap-twitter-followers-made-clear
    http://galbraithsociety.ca/node/41227
    http://firebodychallenge.com/instant-options-how-buy-cheap-twitter-followers-skills
    http://www.cvparfait.com/node/98150
    http://radio.palabravivaiglesia.com/node/33964
    http://www.cvparfait.com/node/98150
    http://takeshapekids.com/reasonable-techniques-intended-how-buy-cheap-twitter-followers-what-really-required
    http://www.cuidatufuturo.cl/estudiantes/nanovideo/selecting-no-hassle-secrets-and-techniques-how-buy-cheap-twitter-followers
    http://eastnetu.buu.ac.th/?q=node/289577
    http://www.bitemyshoes.com/?q=concepts-direct-point-options-located-how-buy-cheap-twitter-followers

    Here is my web site :: hinckley

    SvaraRadera
  16. Greetings from Carolina! I'm bored to tears at work so I decided to check out your website on my iphone during lunch break. I really like the knowledge you provide here and can't wait
    to take a look when I get home. I'm shocked at how quick your blog loaded on my mobile .. I'm not even using WIFI, just 3G .
    . Anyways, very good site!

    http://www.studi-internazionali.it/node/12074
    http://swapp247.com/content/versatile-how-buy-cheap-twitter-followers-help-and-advice-news
    http://tscheschedesign.com/?q=node/36408
    http://www.ourgardennd.com/node/158948
    http://www.sistassicurazioni.it/content/how-buy-cheap-twitter-followers-training
    http://www.per-fekt.be/?q=content/checking-out-extremely-fast-mysteries-how-buy-cheap-twitter-followers
    http://www.ithacaunderground.com/forum/music/useful-how-buy-cheap-twitter-followers-advice-or-news
    http://asanerworld.com/node/10197
    http://swanriskfinance.or.qa/developing-rapidly-suggestions-relating-how-buy-cheap-twitter-followers
    http://hsmusa.com/node/720690

    My page ... cardenas

    SvaraRadera