måndag, september 13, 2010

Tryckhöjning

Lågt blodtryck sägs vara vanligare bland unga, långa och smala personer. Jaha. Det hade jag ingen aning om och det är väl därför jag har det då. För att jag inte hade en aning. För personbeskrivningen stämmer då inte på mig. Förutom "ung" då. Men det finns väl en gräns för "ung"? När når man den?
I alla fall, blodtrycket ÄR lågt. Så där så det snurrar när jag reser mig hastigt, det har hänt att jag svimmat och rätt som det är blir jag kallsvettig och yr i skallen om jag står stilla länge t ex i en kö. Men man lär sig leva med det. No big deal.
Var på lite återkommande läkarbesök idag och ja, fortfarande lågt säger nye doktorn. (forever tänker jag, som hört siffrorna i 48 år och inte ser trycket som mitt största bekymmer).
Vad kan man då göra åt det? Tja. Regelbunden motion. (Och jag TROR att det menas mer regelbundet än att gå runt sjön varje juldag).
Eller så kan man gå på studiebesök i en skola. Träffa ledningen, höra om resursneddragningar och inse att osynliga funktionshinder inte tas på allvar av desamma. Ingen skulle väl nånsin få för sig att säga åt en rullstolsbunden elev att "skärp ihop dig nu, res dig upp och spring som de andra"????? Men det är vad man säger åt de barn med osynliga funktionshinder eller andra svårigheter när man drar in på resurser, specialpedagoger och tid för dem! Precis det säger man! Och det, mina vänner, är bland annat blodtryckshöjande!

14 kommentarer:

  1. Då går nog trycket i höjden kan jag tänka. Med all rätt!

    SvaraRadera
  2. Bra då att du är en lågtryckare!
    Ja,det är konstigt hur olika funktionshinder bemöts! Man börjar undra ibland, hur det står till med de som "bestämmer"!
    Och, nej, juldagspromenaden runt sjön räcker nog inte...Varannan dag så kanske ;)

    SvaraRadera
  3. Det är då tur att såna som du och jag har lågt blodtryck till att börja med! Annars skulle vi slå i taket med buller och bång.
    Och jag, med mitt låga blodtryck, är ju också lång, smal och ung. Hahaha.

    SvaraRadera
  4. Så dina svimningsanfall beror inte på nackbesvär då? (Dottern med sin whiplash lider av det, nämligen)

    SvaraRadera
  5. Znogge: Det gör ju det! Tyvärr!

    Ezter: Tackar min lyckliga stjärna kan jag säga för mitt låga tryck! Annars hade det pyst över för länge sen.... ;)

    Nilla: Tur har vi! ;)

    Cici: Nej det tror jag inte. Har alltid varit så. Sen jag var liten.

    SvaraRadera
  6. Inget ont som inte har nåt gott med sig...:D

    SvaraRadera
  7. Hellre lågt än högt, det gör ju mindre skada, tror jag. Jag brukar oxå har ganska lågt fast jag är gammal, fet och har krympt på längden. :-)

    SvaraRadera
  8. Ja, och det är därför jag ska hålla mig borta från föräldramöten nu när jag fått ner mitt höga blodtryck (jag har blivit smalare men tyvärr inte längre och yngre ;D)
    Kramar.

    SvaraRadera
  9. Ulrika: Precis så! ;)

    Maj Korner: Man skulle kunna tro att du är jag och att jag är du. På den beskrivningen.... ;). Fast vi är goa!

    Gafflan: Precis! Undvik dom! Kram, kram!

    SvaraRadera
  10. Du har fått mail...och när det gäller vad skolan säger och uttrycker kan jag bara råda dig att strida för din sons rätt. Det kostar förmodligen både blodtryck, blod, svett och tårar men vad annat kan man göra. Herregud vad jag har slagits mot skolor, rektorer och lärare! Ge dig inte!

    SvaraRadera
  11. Det kan vara lite otrevligt med lågt tryck men betydligt bättre än att ha högt blodtryck :)
    Kram och godmorgon!

    SvaraRadera
  12. Fniss! Skönt att du har humorn i behåll! Kram!!

    SvaraRadera
  13. Visst är det knepigt detta med synligt och osynligt funktionshinder. Att de aldrig fattar. Fördelen är att kanske ditt blodtryck höjs i rena ilskan.

    SvaraRadera
  14. Det låter som om du har en bra insikt i din egen sjukdom, bra liknelse. Undrar om dom skulle be en med hjärtbesvär eller benbrott att också skynda sig att bli frisk. Vem vill inte bli friskt så fort det går kan man undra.

    SvaraRadera