söndag, juni 06, 2021

Rullatorexpressen

Herr L, mammas man, har vansinnigt ont i ryggen och ena benet. Så där ont så han ojar sig, askgrå i ansiktet och inte kunde ta sig framåt. Hela veckan har det varit ont om tider på vårdcentralen och till slut gick det inte. Mamma skjutsade in honom till akuten. Hon 78, han 83. Ber aldrig om något, kämpar på och klarar sig själva, tills nu. 
Mamma hade lyckats få tag på en sjukgymnasttid, som i morgon men från i tisdags var det långt borta. På akuten fick han starka smärtstillande tabletter och så hem igen.  Han kunde inte gå utan fick köras i rullstol av sköterska till entrén där mamma mötte upp och på något vis lyckades hon få in en karl , skrikandes av smärta, i bilen och så åkte hon till deras vårdcentral för att försöka få fatt i en rullator, en gåstol eller kryckor. Haha! Bra försök lilla mamman men si, så funkar det inte. Man måste ha remiss, träffa arbetsterapeut som ska göra hembesök för att se vad han behöver och arbetsterapeuttider snyter man inte ur näsan hur som haver. Man bokar tid. På utsatta tider. Akut eller inte.
Så hon åkte hem med sin man, körde bilen så nära dörren hon kunde och så kröp han in i huset. Det bäddades upp en bäddsoffa och där är han liggandes. Med svåra smärtor. I fredags ringde en arbetsterapeut upp, men mamma hann inte till telefonen på fyra signaler och det gick inte att ringa tillbaka.
Hur som. 
Det har varit en helvetesvecka för dem. Igår skrev jag en efterlysning på Facebook efter en rullator och idag fick vi napp. En kollega till mig, hennes pappa, en rar 92-åring, lånade ut sin ena rullator till herr L tills han fått en egen eller det inte behövs längre.
Sagt och lånat, änglar finns! Jag åkte ut till dem igen idag och med gemensamma krafter fick vi upp Herr L ur sängen och jodå. Han kunde ta sig fram med rullator n. Hittills hade han använt två käppar från 1800 kallt och spretat vilt omkring vid toabesök och försök till att vara uppe en stund. Nu är det lugnare, en rullator är ju stadig och han kan sätta sig på den när det blir för jobbigt. Det var för väl att vi fick tag på en. Det är ta mig tusan inte helt enkelt när man behöver grejer akut och det ska utredas i parti och minut. Jag fattar ju att man inte kan strössla hjälpmedel hej vilt omkring sig men när någon är i akut hjälp ??? 
Nåja. Helgen gick fort. Fint har det varit. Och mammas wi-fi fick jag igång. Nu laddar jag för kortvecka! Hurra!



1 kommentar:

  1. Vilken pärs! Be om hjälp, det finns inte på den generationens karta…
    Det är klart de inte kan lämna ut hjälpmedel hur som helst, men en viss jour borde finnas.
    Så snällt att få låna av en annan person. Hoppas att han mår bättre idag!

    SvaraRadera